Tillbakablick 4: Välja stall

Att välja hur stallet skulle vara var inte det lättaste. Vi kollade runt med flera leverantörer, fick offerter från både lokala byggfirmor och företag som levererar byggsatser. Tidigare under våren 2010 var vi på plats i Göteborg och kom i kontakt med Bruksbalken. Redan då fick vi ett stort förtreoende för dem och när vi förklarade våra behov kunde de presentera en bra lösning till ett vettigt pris. Vi ville ha ett stall med 4 boxar, sadelkammare och spolspilta. Det skulle vara en bred stallgång, ljust och luftigt. De visade oss modellen "Familjestall" som vi tidigt gillade. Stallet var öppet upp i knock vilket skulle göra det ljust och luftigt. För att få en bra temperatur valde vi den isolerade modellen. Dock valde vi inte att bygga till ett skärmtak. 
 
Innan vi gjorde beställningen av stallet åkte vi dels och tittade på ett liknande stall. Det var större, men planeringen var densamma och vi tyckte det var viktigt att få en uppfattning av hur stallet kändes. Det var nyttigt att åka iväg och kika, det gjorde att vi ganska snabbt bestämde oss för att ha boxar som var 12m2 samt öppna boxfronter. 
 
 
 
Innan vi kunde göra beställningen var vi tvungna att ansöka om bygglov eftersom fastigheten inte räknades som en jordbruksfastighet. Detta visade sig skulle ta tid... 
Bygglovsansökan skickades in till kommunen, som granskade ritningar, hur avloppet från spolspiltan skulle gå, osv. De skulle sedan skicka ut ett skriftligt brev till alla våra grannar som skulle skriva på och skicka in till kommunen. Mitt i detta skulle en fastighet säljas, och säljaren ville inte skriva på papperna utan överlät det till den blivande köparen. Så vi blev så illa tvungna att invänta försäljningen av denna fastighet innan vi kunde få ett besked från kommunen. Till slut, efter 6 månaders väntan, fick vi ett positivt besked från kommunen: vi fick bygga stallet. 
 
Under tiden hade vi varit i kontakt med en lokal markentreprenad som skulle göra markarbetet samt gjuta plattan. Vi försökte förbereda så mycket som möjligt, för att snabbt komma igång med arbetet när bygglovet kom. Vi var då i november månad, snön kom redan i oktober och låg kvar. Det gjorde det klurigt med att gjuta plattan som ni får läsa mer om längre fram :-)
0 kommentarer publicerat i Tillbakablick
Taggar: bruksbalken, bygga stall, byggnation, dröm, familjestall, gård, hästgård, mark, stall, stallbygge, tillbakablick