Hur det gick till vid stallbygget

Satt för några dagar sedan och tittade på gamla bilder från när vi byggde stallet. Det var en av de absolut roligaste upplevelserna jag varit med om. Allt från planerandet, väntandet, beslutandet och byggandet. Jag ska erkänna, att de 6 månaderna när vi väntade på tillståndet inte var speciellt roliga, men nu står jag ändå här. Med ett stall. Det var värt det.
 
Många av er har säkert glömt bort hur vi tänkte och planerade när vi byggde. Vissa kanske inte ens läste bloggen när vi byggde stallet - så tänkte berätta lite kort för er som är nyfikna!
 
Vi köpte bara ett enkelt hus till att börja med. Vi hade kollat på färdiga gårdar, men antingen var de jättedyra eller så hade de inte alla de saker vi sökte. Så då tog vi helt enkelt saken i egna händer.
Så när vi köpte fastigheten till att börja med, så fanns det ett boningshus, ett garage/tvättstuga, en snickarbod/förråd samt ett litet förråd. Det var utplaserat på ca 4000 kvm tomt. 
 

Boningshuset

Tvättstuga/garage närmast, snickarbod/förråd längst bort

Infarten
 
Innan vi ens flyttat in ansökte vi om bygglov och snabbt därefter köpte vi loss mark. Det tog ju som ni hört, väldigt lång tid. Hela 6 månader fick vi vänta. Under tiden gjordes lite andra saker; garaget byggdes om till ett rum, rum målades/tapetserades, hagar gjordes osv. 
Vi flyttade till fastigheten i augusti och i december fick vi sedan bygglov för stall. Efter att ha väntat sedan i maj...
 
Redan sedan tidigare hade vi bestämt oss för att köpa byggsats från Bruksbalken. Dels för att vi gillade modellen på stallet, samt att man kunde anställa deras snickare som gjorde hela jobbet. Jag kommer inte ihåg hur länge innan vi beställde stallet, utan det skötte mamma o pappa. 
I december började man göra markarbetet. När sedan det var som kallast gjöt vi plattan. Men var då tvungna att lägga i värmeslingor för att den skulle kunna brinna. Så i mellandagarna, 2010, gjöts plattan.
 

Marken där vi planerat att stallet skulle ligga.

JM entreprenad gjorde markarbetet åt oss.

Markarbetet utförs

Plattan brinner

Gjutning
 

Plattan fick brinna och stabilisera sig några veckor. För efter årsiftet, närmare bestämt den 11 januari 2011 kom stallet levererat.
 
Byggstatsen kom levererat i lastbil + släp
En del av byggsatsen
Omlastning vid en bygghandel i närheten för att komma ner till gården.
 

Sedan började byggandet. De byggde upp rubb och stubb på 17 (!!!) dagar! Och då var det ändå mitt i vintern och svinkallt ute. De gjorde minst sagt ett väldigt bra jobb.

Dag 2 på bygget

Skalet nästan klart

Hängrännor nästa!

Nyfikna?

Lägger takYtterskalet på, stallet var grundmålat när vi fick det för att inte förstöras i kylan

Insidan efter några dagars jobb

Ytterskalet så gott som helt klart

När de satte taket

Taket, med ventilationen

Medan de byggde stallet, fixade vi hagar

Fönster & ventilation insatt
Innerväggar uppsatta, så fint!

Utsidan klar!

Boxfronterna kommer upp

Efter 17 dagar - KLART!!!

Målning
Målning
 

Någon gång under bygget var även elektriker ute och fixade lampor osv. Men under den mesta delen av bygget använde de sig av bygglampor
 
.Hemmabygge?
 

När stallet var färdigbyggt, målat och hagarna var klara kom sedan hästarna hem. Det var underbart att få hem dem och är fortfarande det. Visst är det mycket jobb, men samtidigt enorm livskvalitet.

 
Sedan bygget blev klart har vi gjort massa finlir. Det har gjorts fler hagar, stallet har målats igen, paddock har blivit anlagd, nya byggnader har tillkommit osv. Men vad som finns på gården idag kommer i ett senare inlägg! Men såhär gick det till, i korta drag, när stallet byggdes vintern 2011. För mer detaljerat kan ni läsa de inlägg som finns under kategorin "Bygget".
 
#1 - - Emma:

Bra blogg med välskrivna inlägg! Cred till dig :)

Emma